„Helytörténeti kiállítás” - 2019. január 26.


„Helytörténeti kiállítás”

- 2019. január 26. 10.00 óra -

Faluház (Ferencszállás, Iskola utca 4.)

 

 

A projektelőkészítés során világossá vált, hogy a lakosság körében igény mutatkozik a helyi értékek, hagyományok megőrzésére. Ennek megvalósítása érdekében helytörténeti gyűjtést valósítottunk meg a helyi közösség aktív tagjainak segítő közreműködésével, amely elsősorban Ferencszállás múltjára, hagyományaira és a régi mesterségekre fókuszált. A helyiek ötletgazdaként az anyagok összegyűjtésében a kiállítás összeállításában és kivitelezésében is oroszlánrészt vállaltak!

A helytörténeti kiállítás ünnepélyes megnyitóján a Tápai Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja, a Deszki Bánát Szerb Kulturális Egyesület és a Maros Táncegyüttes Maros csoportja mutatkoztak be nagy sikerrel. A gazdag és igényes helytörténeti kiállításunkat elsősorban a közösségünk által összegyűjtött különböző használati és dísztárgyakból állítottuk össze. A kiállításhoz szervesen kapcsolódva – megragadva az alkalmat – lehetőséget biztosítottunk a régi mesterségek bemutatására is önkéntes közreműködők segítségével. Mintegy 12 kihalóban lévő mesterséget ismerhettünk meg és próbálhattunk ki azok utolsó képviselőinek irányításával. Kiélhettük kreativitásunkat és belekóstolhattunk a szőnyegszövés, gyékényszövés, kosárfonás, fazekasság és a kenyérsütés rejtelmeibe. Beleshettünk csipkeverő és hímző műhely titkaiba, valamint a szögedi papucs készítéséről is kaphattunk információt. A rendezvényen bemutatkozott a Nagylaki kendergyár is. És végül, de nem utolsó sorban a látogatóinkat megvendégeltük egy kis paprikás krumplival, stílusosan kukutyini módra zablisztből készült csipetkével. Látványpékségünk pedig kovászos kenyérrel és csörögével vendégelte meg a látogatókat.

Elmondhatjuk, hogy a közösség aktív közreműködésével fantasztikus kiállítást valósítottunk meg mindenki legnagyobb örömére, melyet remélhetőleg további kiállítási anyaggal bővítve hamarosan megismételhetünk!
Főoldal